Δυο λόγια για τη μελέτη


Γιατί μελέτη
μητέρας - παιδιού


Στόχοι - σκοποί
της μελέτης


Εκθέσεις - νοσήματα
που θα μετρηθούν


Γιατί να συμμετάσχω

Κριτήρια εισαγωγής

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους μέσω του αέρα, του νερού και της τροφής. Για τα παιδιά απαιτείται ένα περιβάλλον που να είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ για την υγεία τους. Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδικών ασθενειών όσο και ασθενειών που εμφανίζονται αργότερα στην ενήλικη ζωή, όπως το ΑΣΘΜΑ και οι ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, τα νοσήματα του ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ, έχουν σχετισθεί με περιβαλλοντικές εκθέσεις κατά την προγεννητική περίοδο και την πρώτη βρεφική ηλικία.

Η μελέτη Ρέα αποτελεί μέρος των Ευρωπαϊκών μελετών New Generis και Hi-Wate στις οποίες συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι μελέτες αυτές έχουν στόχο τη διερεύνηση και πρόληψη παραγόντων, προστατευτικών ή επιβλαβών, που σχετίζονται με την εμβρυική, βρεφική και παιδική υγεία και ανάπτυξη.

Η μελέτη Ρέα φιλοδοξεί να συμπεριλάβει ΟΛΕΣ τις γεννήσεις ενός έτους του νομού Ηρακλείου από Ελληνίδες και αλλοδαπές μητέρες.

Η μελέτη Ρέα θα καταγράψει όλες τις υπάρχουσες καταστάσεις υγείας και τις εκθέσεις (ψυχοσυναισθηματικές, κοινωνικές, διατροφικές, περιβαλλοντικές, γενετικές) της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια θα τις συσχετίσει με την ανάπτυξη και προβλήματα υγείας του εμβρύου, του βρέφους και του παιδιού που ενδεχομένως θα αναπτυχθούν.

Οι στόχοι της μελέτης απαντούν σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 
 
New Generis